perjantai 5. elokuuta 2016

Kesärientoja 1.5-vuotiaan kanssa


Pitkä aika on vierähtänyt edellisestä kirjoituksesta. Elämä on kuitenkin rullannut aika tasaiseen tahtiin tässä eteenpäin ilman erikoisempia juttuja! Vauvavuosi oli sellaista huiman kehityksen aikaa millon parin viikon aikana jo tapahtui suuria muutoksia; kasvua ja kehitystä. Nyt 1-vuotiaasta eteenpäin ollaan vaan hiljalleen opeteltu ja ihmetelty maailmaa! Heinäkuun lopullahan tuli 1.5 vuotta ikää mittariin ja onhan tän puolen vuoden aikana tietysti uusia taitoja opittu.

L on varsinainen apina kiipeillessään ja touhutessaan, juoksee ympäriinsä ja viihtyy parhaiten liikkeessä ulkona. Pihalta se ei tahdo koskaan tulla sisään vaikka oltais oltu jo monta tuntia ja nälkäkin kurnisi mahassa. Meidän pihoilla on todella paljon lapsia joten oman ikäisiä kavereitakin on jo monta. Tanssiminen on kova juttu myös, L osaa itse laittaa stereot päälle ja pyöräyttää Abban päälle melkein joka päivä. Dancing queen tulee vanhemmilta jo korvista ulos mut pikkulikka senkun jaksaa hihkua ja jorata sen tahtiin:D Tanssin lisäksi viime aikoina on treenattu kovasti piirtämistä, kuperkeikkoja, hyppimistä ja jalkapallon potkimista.

Mummulan pihan posliiniankka on kiva kaveri
Puheen kehitys on ehkä vähän jäänyt liikkumisen jalkoihin ja L:n sanavarasto koostuu edelleen aika pitkälti muutamista perussanoista, joista osa oli käytössä jo 1-vuotiaana (oho, ei, en, mamma, vuh vuh). Lisäksi L on oppinut mm. pappa, kukka, tää, tätä, kakka, mennään, äiti. Oijoijoi tulee kun jotain ikävää on tapahtunut kuten yhtenä päivänä kun kirjaston kirjasta vaan "irtosi" sivu ja L tuli tuomaan sitä mulle sanoen "Oho, oijoijoi, oijoijoijoi", niin huvittava tyyppi! Muutamia tavuja se toistelee myös taidokkaasti, pallo on pa ja meidän Miska-kissa on ka. Muutaman viikon se on joka päivä opetellut uusia sanoja joita toistelee sinä päivänä jatkuvasti muttei ota pysyvämpään käyttöön. Tämän päivän sana on oja. Mutta muuten on kova höpötys omalla kielellä menossa. Muutamilla sanoilla, äännähdyksillä ja elekielellä se kuitenkin onnistuneesti viestii meidän kanssa ja oonkin miettinyt että kehittyiskö puhe nopeammin jos ei ihan niin hyvin ymmärrettäis sen juttuja:D Ei viitsitä kuitenkaan esittää ettei ymmärrettäisi ja eiköhän se puhe siitä ala kehittymään pikkuhiljaa! Kovasti sitä kiinnostaa sanat ja kyselee jatkuvasti mikä mikäkin on ja kirjoja luetaan edelleen paljon. Nyt suosikkikirjoja on sellaiset sanakirjat joissa voi juurikin kysellä eri asioiden nimeä tai etsiä kuvasta asioita.

Korkeasaaressa
L on tosi innostunut eläimistä, se rakkaus tuntuu kasvavan kokoajan vaikka meidän kissat on alusta asti tietysti kiinnostaneet. Ulkona se lähtee juoksemaan jokaisen koiran perään huutaen vuh vuh ja tahtoo silittää. Yleensä ei kuitenkaan uskalla kuin mennä käsi ojossa lähelle ja sitten kipittää äkkiä muutaman askelen taaksepäin ennenkuin yrittää uudestaan:D Mun veljelle pari kuukautta sitten kultaisen noutajan pentu ja sitä L on muutaman kerran myös tavannut ja mökkireissulla vietettiin 5 päivää yhdessä. Sanomattakin selvää että on pennusta ihan innoissaan! Vietiin yhtenä päivänä eläinten ystävä sitten eläintarhaan katsomaan vähän vieraampiakin tapauksia. Ajattelin että pusikoissa makoilevien leijonien ja tiikerien huomaaminen olis noin pienelle vaikeaa mutta eipä ollut. Vähän katsottuaan osoitti eläintä nauraen ja huutaen "Toi! Toi! Uhuhuhuuu!"




Eläinten lisäksi kiinnostaa kaikki kulkuneuvot. Autot, kaivinkoneet, rekat, bussit, ratikat ja mitkä vaan mitä kaduilla näkyy. Kun ratikka tulee pysäkille L alkaa hihkua hurjasti ja on aivan innoissaan kun pääsee ratikkaan:D Lainattiin kirjastosta sellainen ajoneuvokirjakin missä on myös erilaisia laivoja ja lentokoneita maalla kulkevien lisäksi. Jostain syystä dumpperi, sammutuskone ja farmariauto on ihan superkiinnostavat! Tekniikka kiinnostaa muutenkin. Kaikki laitteet telkkarista kännyköihin on mieletöntä hupia ja L jaksaa aina ihmetyttää teknisillä taidoillaan. Mikähän siinä on kun nää pikkuset oppii niin hetkessä käyttämään tablettia, avaamaan tv:n ja laittamaan dvd:n päälle? Tällä hetkellä meillä on dvd-laite rikki koska L ilmeisesti on salaa kaivanut laatikosta jonkun leffan ja tunkenut sen laitteeseen silleen ettei luukku enää aukea... Välillä se on saanut katsella tabletilta pikku kakkosta tai dvd:ltä aristokatteja ja pientä merenneitoa. Jostain syystä ne on just nuo kaksi elokuvaa joista se tykkää ja muita ei välitä katsoa ollenkaan! Omat ja läheisten kuvat ja videot on myös ihan parasta hupia, kuten peilaaminenkin:D

Kotipihan yrttilaatikolla. L tykkää käydä aina nappailemassa esim tilliä tai persiljaa suuhunsa leikkien lomassa.

Viime kuukausina L on vähän jo koetellutkin vanhempia. Voimakas tempperamentti, mikä huomattiin jo vauvana, on noussut ihan uusiin mittasuhteisiin. Välillä ollaan A:n kanssa kyllä vähän helisemässä ja mietitään miten L:n kovaäänisiin vaatimuksiin suhtaudutaan. Aika usein esimerkiksi ruokapöydässä neiti pistää pystyyn sellaiset raivarit ettei siinä auta mikään. Sillon uhkana on että ruoka jää kokonaan syömättä ja L on muutenkin nykyään huono syömään (painoa suunnilleen samat kuin vuosi sitten). Syöttää ei olla saatu enää pitkiin aikoihin ollenkaan ja onneksi syöminen sujuukin nykyään hyvin ja yllättävän siististi niin lusikalla kuin haarukallakin. Joku varhaisuhma tuntuisi tytölle tulleen kun vastaus kaikkeen on aina "EIII!!!" Ei edes uskalleta kuvitella millaista oikeasta uhmaiästä tulee:D Mutta sillon kun raivo ei ole päällä, L on aivan ihana aurinkoinen ja nauravainen vekkuli joka tykkää halia ja pusutella!

Mökkirannalla. Eka päivä oli pilvinen mutta sen jälkeen saatiin nauttia onneksi auringosta ja helteestä!
Heti A:n kesäloman aluksi lähdettiin perinteiseen tapaan käymään jazzien aikaan Porissa A:n isän luona. Harmi vaan että L:llä alkoi vähän ennen tota reissua uusi vierastusvaihe ja harvemmin nähtävät sukulaiset jännitti L:ää kovasti. Muuten reissu meni varsin mukavasti häitä juhlien sekä ystäviä ja sukulaisia tavaten. L pääsi heittämään ihka ensimmäisen talviturkinkin Yyterin rannalla! Vaikka vesi oli vähän viileää ja tyrskyi päin naamaa niin L:n uinti-intoa se ei vähentänyt tippaakaan vaan neiti marssi päättäväisenä aina vaan pidemmälle mereen:D Porin reissun jälkeen ehdittiin olla vaan pari päivää kotona ennenkuin lähdettiin mökille. Sinne tuli myös mun vanhemmat, pikkuveli avovaimoineen sekä se niiden koira. Yhtenä päivänä tuli myös toisen veljen perhe käymään ja vilinää riitti kun niillä on neljä lasta ja koira myöskin! Ja vaikka noi L:n serkut on sitä vanhempia niin se tykkää niistä ihan kamalasti kaikista, kotiinpaluunkin jälkeen hokenut jatkuvasti "Kapa", millä tarkoittaa nuorinta serkuista. Mutta hauskaa ja rentouttavaa oli ja L nautti ihan suunnattomasti!
Merta päin!
Päästiin A:n kanssa vähän kahdenkeskisiinkin lomatunnelmiin kun L jäi päiväksi hoitoon mun vanhemmille ja me fillaroitiin Porvooseen viettämään päivää. Oli aivan mahtavan kiva reissu; rentouduttiin, syötiin hyvin ja tehtiin vähän ostoksiakin. Meillä on ollut tän 1.5 vuoden aikana ennen tätä vasta muutaman kerran oikeaa kahdenkeskistä aikaa. Ne pari kertaa ollaan käyty leffassa ja pelaamassa sulkista eli nyt tää koko päivän lapsivapaa oli ensimmäinen laatuaan. Tuli siis ihan tarpeeseen:D Ja rauhassa saatiin olla koska L viihtyi mummulassa myös mitä parhaiten!


Loppu loma otettiin vaan iisisti kotosalla. Yhtenä päivänä oli L:n kummiperhe käymässä ja suunnattiin Sealifeen. Ei olla kumpikaan käyty siellä aiemmin ja ihan kiva paikkahan se oli! Jos sää ei olisi ollut sateinen oltaisiin menty lintsille tai eläintarhaan ja kalat olisi taas jääneet näkemättä joten siinä mielessä ihan hyvä että sattui sateisempi päivä! Kalat kiinnosti kovasti kaikkia lapsia (ikää 1-7v), isommat innostuivat eniten haista ja L jostain syystä oli tosi fiiliksissä mustekalasta:D Sitä katseltiin pitkän aikaa ja L jutteli sille ja vilkutti kun lähdettiin. L oli muutenkin taas niin innoissaan kun oli iso lapsilauma kylässä!
Tässä tää kaveri!

4 kommenttia :

  1. Mukava kuulla teistäkin ja mukava kuulla että kesä mennyt hyvin! On kyllä toi teidän lapsi aivan super söpö :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, onhan se kyllä sellanen pikku söpöläinen:D Täytyy välillä joo yrittää päivitellä kuulumisia! Toimii kivana päiväkirjana itsellekin kun voi myöhemmin lueskella vanhoja tekstejä:D

      Poista
  2. Onpa valloittava tyttö ja ihana blogi. :)

    http://yourdaddyisaunicorn.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos:) Täytyypäs tutustua teidänkin blogiin!

      Poista

Blog Design by Get Polished