torstai 5. maaliskuuta 2015

Uuden oppimista

Reilu 5 viikkoa elämää takana ja ollaan kaikki kolme opittu monenlaista uutta asiaa ja taitoa! Koska tajuan nyt miten pihalla sitä oli kun vielä odotteli ensimmäisen lapsen syntymää, ajattelin että voisin yrittää vähän kirjata ylös mitä on tullut opittua. Tällä erää ehkä enemmän oppeja vauvan varusteista.

Ihan ekaksi täytyy vastata omaan kysymykseeni harsojen tarkoituksesta! Koska se ihmetytti kauheesti että niitä tarttee olla älytön määrä. Nyt vastaisin omaan kysymykseeni että mihin harsoja ei tarvitse?! Meillä on harsoja reilu 30 kappaletta ja niitä saa pestä joka toinen tai vähintäänkin joka kolmas päivä. Muuten ne loppuu kesken. Harsot tietysti toimii puklurätteinä, sen tiesin jo etukäteen. Vauva ei kuitenkaan puklaa kymmentä kertaa päivässä vaan käyttöä on myös muutakin: niillä voi kätevästi suojata sängyn, sohvan tai maton kun laittaa vauvan johonkin niistä makoilemaan, harso on myös helppo peitto kun pikkunen nukkuu päiväuniaan vaikka siinä sohvalla, niitä pidetään myös hoitopöydällä suojana ja pyykeenä sillä harsoihin myös kuivataan peppu aina pesun jälkeen ja se on ylipäänsä kätevä aina käden ulottuvilla oleva riepu mihin tahansa toimintaan. Niin että niitä kannattaa olla. Reilusti.

Samassa postauksessa myös mietin mihin pesulappuja tarvitaan ja nyt tiedän senkin! Pesulaput ei tosin ole sellaisia pieniä pyyhkeen palasia joilla ajattelin vauvaa kylvyssä pestävän niin kuin pesusienellä, vaan ne on pieniä lappuja kuten haavataitoksia tai pumpulilappuja, joilla vauvaa pestään sillon kun sitä ei kylvetetä. Mä vähän hassusti kuvittelin että vauva kylvetetään pari kertaa viikossa ja sen lisäksi pestään tietysti peppu vaipanvaihdon yhteydessä. Tää on ehkä vaan mun omaa tietämättömyyttäni mut synnärillä selviskin että vauvalle tehdään pikkupesut joka päivä! Eli niitä vanulappuja kastellaan ja niillä pyyhitään mm. vauvan silmät ja taipeet kuten kaula, kainalot ja nivuset. Sitten kuivilla lapuilla kuivataan. Me yritettiin tehdä eka viikko tää aina iltapesuna koska joka paikassa puhutaan iltapesusta ja kuinka tosta pesusta tulee hyvä rutiini ennen nukkumaanmenoa. Huomattiin kuitenkin pian että pikkuvauva jolla ei ole vielä mitään erityistä unirytmiä on turhan vaikee saada pestyä johonkin tiettyyn aikaan kun se voi nukkua miten sitä huvittaa. Illat on muutenkin yleensä aika maratoni-syömisen täyttämiä ja tulos oli se että oltiin kaikki kolme hermostuneita kun yritettiin saada pesut tehtyä joskus iltakuuden ja yhdentoista välillä sellaisessa välissä kun vauva ei olis nälissään tai uninen. Siirryttiin tekemään siis aamupesuja ja se on sujunut ihan loistavasti! Vauvan herättyä on aamu yleensä myös maratoni-syömistä mutta puoleen päivään mennessä se on yleensä syönyt tarpeeksi ja virkeä ja hyväntuulinen. Sillon on mukava tehdä pesut koska huomaa että pikkuneiti ihan tykkää siitä (paitsi kaulapoimujen ottamisesta, sillon se yrittää vetää pään kehon sisään niinkuin kilpikonna tehden putsaamisen mahdollisimman vaikeaksi:D ).


Ollaan yritetty olla ottamatta erityistä stressiä päivärytmin luomisesta ja se on ollut aika toimiva metodi. On aika turhaa ottaa stressiä esim sellasesta että pitäis nousta säädylliseen aikaan ylös sängystä. Jos vaan mitenkään on mahdollista kannattaa vauvan kanssa nukkua ja löhöillä sängyssä niin pitään kunnes ei ole enää väsynyt (ja vauva jaksaa loikoilla/nukkua). Loppupäivä kuluu sen jälkeen paljon mukavammissa merkeissä kun on hyvin levännyt. Me ollaan välillä torkuttu puoleen päivään asti eikä olla otettu siitä paineita. Mieluummin niin kuin silleen että sit silmät ristissä yrittää selvitä päivästä. Ja kyllä se rytmi sieltä kuitenkin pikku hiljaa tulee. Kolmen viikon kohdalla alkoi huomata että jonkinlaista päivärytmiä on alkanut syntymään ja vauva selvästi tunnistaa yön ja päivän eron. Aiemmin minimurun nukkumiset ja syömiset oli niin sekavat että siinä olis saanut hermoromahduksen kun olis yrittänyt saada siihen jotain rytmiä. Eli vauvantahtisuus on tosiaan toimivaksi todettu! Nyt yöt nukutaan parilla syötöllä ja iltapäivällä on yhdet tai kahdet pitemmät päiväunet. Aamupäivä ja ilta on tosiaan sitä jatkuvaa rinnalla roikkumista. Mutta päiväunia ennen ja niiden jälkeen on sellaista mukavaa aktiivisen seurustelun aikaa jolloin esim lauletaan ja kuunnellaan musiikkia ja tyttö viihtyy pätkiä sitterissäkin tai harjoittelee mahalla makaamista lattialla. Noina tunteina se on yleensä tosi hyväntuulinen ja hymyileväinen.

Sitteristä puheenollen, se ollaan todettu hyödylliseksi. Ei me tyttöä siihen "hylätä", mutta sen huomaa että se tykkää siinä istua ja hytkytellä itseään. Usein otetaan musiikkituokioita silleen että se on sitterissä ja me istutaan siinä vieressä ja lauletaan tai ilveillään. Silleen saadaan hyvin otettua katsekontaktia tytön kanssa. Ja on se muutaman kerran nukahtanutkin siihen. Kätevä vehje siis sillon kun huomaa ettei tyttö tahdo maata selällään. Myös kissat on ottaneet ton sitterin hyvin vastaan ja se onkin oikeastaan aina varattu!


Vauvan vaatteista on tullut opittua aika paljon. Me kun ollaan hankittu ja saatu noita vaatteita jo siitä asti kun inssi tehtiin, on tietysti tullut aika paljon mietittyä ja selviteltyä minkälaisia vaatteita kannattaa hankkia, missä koossa ja kuinka paljon. Etukäteen olin lueskellut että koon 50 vaatteita ei kannata olla ainakaan paljon, monien mielestä ei ollenkaan. Meillä oli ehkä 5 bodyä, 4 yökkäriä ja viidet housut. Ja hyvä niin. Noi vaatteet mahtui sille melkein ensimmäisen kuukauden. Ihan alussa noikin oli aika suuria ja ei olis voinut kuvitellakaan että olis pukenut vauvalle jotain 56 koon vaatteita. Eihän sen kädet olis edes pysyneet hihoissa! Eikä kannata luottaa siihen että äitiyspakkauksessa on koon 50 vaatteita, ne nimittäin ei ole niin pieniä! Ainakaan vuoden 2013 tai 2014 pakkauksissa ei ollut ja aika pitkälti vaatteet valmistaa joka vuosi samat valmistajat. Kokolapuissa voi kyllä lukea 50 mutta itse vaate voi olla 56 tai jopa lähemmäs 62 kokoa vastaava.

Ylipäänsä vaatteen kokoa miettiessä kannattaa vähän katsoa myös silmämääräisesti minkä kokoinen se on (taito jonka muuten oppii aika nopeasti). Joillain merkeillä noi koot heittelee ärsyttävän räikeästi ja varsinkin jos koko on ilmoitettu iän mukaan. Esimerkki: olin ostamassa espanjalaiselta vaatemerkiltä (Bobo Choses) shortseja tytölle kesäksi jolloin sillä on siis ikää 5-6 kk, mutta kesälle sopiva shotrsikoko onkin 12-18 kk! Että pikkusen on pientä mitoitusta.

Vaatteiden kannattaa olla sellaisia että niitä saa pestä 60 asteessa ja puuvillaisethan on kaikki sellaisia että ne voi vaikka lapussa lukiskin 40. Kuumalla pesu on tärkeää jotta ulosteperäiset bakteerit kuolee. Meillä ainakin tota vaipasta karannutta tavaraa löytyy vaatteista melkein päivittäin joten hyvä että kaiken voi pestä kuumalla vedellä. Vauva kun tunkee kaiken suuhunsa niin olis huono jos vaatteisiin olis jäänyt pöpöjä. Toistaiseksi ei olla törmätty mihinkään vaatteeseen mikä värjäisi joten ollaan voitu pestä kaikki vaatteet aina samassa.

Meille oli neuvottu että potkuhousut ja sellaset yökkärit joissa on "sukka" ommeltuna kiinni punttiin olis tosi käteviä. Oltiin sitten hamstrattu sellasia hirveä määrä. Väärin meni. Tän neidin kanssa jouduttiin välittömästi toteamaan sellaset todella epäkäytännöllisiksi koska jalat ei pysy siellä sukkaosiossa alkuunkaan ja sitten kun se on vetässyt jalkansa pois sieltä ei saa niitä enää takaisin niihin sukkiin jolloin puntit on liian lyhyet jotta jalat saisi suoraksi. Välillä jalat tulee kokonaan pois punteista ja sekös vasta neitiä ärsyttää! Mun pitikin lähteä sitten heti kauppoihin metsästämään yökkäreitä joissa on puntit auki, yllättävän vaikeaa itseasiassa koska kaikki h&m:t ja  kappahlit on nykyään täynnä sellaisia yökkäreitä joissa on ne töpsylät kiinni. Eli välttämättä ei kannata hamstrata hirveetä määrää tietynlaisia vaatteita kun ne ei sitten välttämättä sovikaan omalle kullalle vaikka muille sopiskin.

Ollaan myös huomattu että vauvoille tehdään paljon sellasia myssyjä joissa on nauhat mutta ei toi meidän pikkunen ainakaan oo saanut niitä myssyjä päästään pois revittyä ilmankaan, joten nauhat on turhat. Oikeastaan ne on vaan tiellä ja jouduin leikkaamaan ne pois:D Nyt pää on kasvanut jo sen verran ettei noi ihan ensipipot mahdu enää päähänkään ja ollaan hankittu ihan sellasia pipoja joissa ei ole nauhoja. Ylipäänsä vauva ei tarvitse sisällä pipoa päähänsä ekojen päivien jälkeen (ainakaan meillä, täällä on aika lämmintä kuten kättärilläkin oli). Luultiin että tarvitsee ja meillä oli varmaan kymmenen pikkuista myssyä (saatuja tosin kaikki), mutta eipä niitä mihinkään tarvinnut. Kahden viikon ikäisenä kun tytön sai vihdoin viedä ulos, oli ne pienimmät jo liian tiukkoja.

Falken kätevät sukat! Venyvät niin että mahtuu vieläkin ja pysyy jalassa!
Vaateasiaa vielä, jos jotakuta sattuu kiinnostamaan:D Ollaan huomattu että kaikkein helpointa on pukea vauva bodyyn, housuihin ja sukkiin ja tietysti käsissä oli ekat 2 viikkoa raapimisenestohanskat (h&m:llä on muuten aivan loistavia!). Sukista parhaiksi oon todennut Falken ja Name Itin pörröiset sukat, niissä on pitkä puristamaton varsi ja ne pysyy hyvin jalassa. Jos sellaisia löytää siis jostain niin kannattaa ostaa! Ne pysyy paljon paremmin kuin sellaiset perussukat joita joka paikassa näkyy olevan. Ylipäänsä sukista parhaiten pysyy sellaiset joissa on vähän pidempi varsi. Bodyistä huomattiin käteviksi niin kietaisumalli kuin pään yli vedettäväkin. Ainakaan meidän likka ei pahastu kun kiskotaan pään yli paitaa. Pään yli vetämistä kuitenkin helpottaa jos kaula-aukon reunat on ommeltu siten että ne joustaa. Monissa bodyissä on nepparit mutta noi venyvät mallit on paljon helpompia ja nopeampia. Meillä on myös muutamia huppareita tai onepiecejä mutta ne on aika pitkälti jäänyt käyttämättä koska irralliset paidat on epäkäytännöllisiä (rullaantuvat kainaloihin kun vauvaa nostellaan) ja onepiece on sisällä liian kuuma.
Tässä H&M sivulta napattu kuva käteväksi todetusta joustavasta bodyn pääntiestä!

Me ollaan nyt nukuttu tää eka kuukausi perhepedissä. Meillä on siellä kissatkin välillä joten sillon on aika täyttä:D Mutta se on kuitenkin ollut käytännöllisintä kun alussa vauva saattoi syödä tunnin välein yölläkin. Se on silti edelleen hyödyllistä koska kun nukkuu vauvan vieressä on helpompi huomata kun sillä tulee nälkä niin ei tartte mennä sitten yölläkään itkemiseksi. Meillähän on toi Stokken Sleepi mini tuolla makkarissa mutta noin pieni ei näköjään omaa sänkyä kuitenkaan tarvitse. Nyt olis pikkuhiljaa tarkoitus aloittaa tottuttelu omaan sänkyyn koska noi yöt on toisinaan vähän tukalia kun tilaa on niukasti. Välillä A vetäytyy nukkumaan jalkopäähän koska siellä on eniten tilaa:D


Tuttipullojen ym sterilointilaite on jäänyt kaappiin koska kättärillä kerrottiin että mitään ei tarvitse steriloida. Vauva säästyy paremmin allergioilta kun ei ole niin steriiliä. On kuulemma myös hyvä juttu että meillä on kissoja niin vauva pääsee myös kosketuksiin eläinhilseen kanssa! Tuttipulloja ei ylipäänsä olla kyllä tarvitukaan koska vauvan pitäisi oppia ensin täydellisesti oikea imuote ja vasta sitten sille saa tarjota tuttia tai pullomaitoa. Eikä olla vieläkään tarvittu vaikka imuote on hienosti hallussa! Tuttia ollaan nyt muutaman kerran yritetty tarjota koska neidillä on aika kova tarve imeä. Tulos on ollut kuitenkin se että tutti syljetään samantien ulos. Pari päivää sitten tapahtui kai joku läpimurto kun tutti pysyikin suussa vartin verran! Ilme oli silti sellainen että "hyi, miks mulle tällaista tarjotaan":D Noi vauvan ilmeet on vaan niin loistavia!

Loppuun totean että vaunulenkit on ihan must-juttu. Tämä neiti ei ainakaan välitä nukkua päivisin muuten kuin sylissä tai liikkuvissa vaunuissa. Vaunut on tietysti parempi koska sillon unista tulee pidemmät ja mekin saadaan raitista ilmaa! Hyvien unien jälkeen tyttö jaksaa olla sitten pirteä ja hyväntuulinen ja silloin se ihana hymykin välähtää helpommin:)

9 kommenttia :

 1. Kiva lukea arjestanne! Pohdin tässä, että oletteko molemmat vielä kotona? Mukavaa kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ollaan. Oon tosi iloinen että lapsi syntyi sellaiseen saumaan että meillä on molemmilla mahdollisuus olla kotona, tää pikkuvauva-aika kun näköjään kuluu niin nopeasti! Hyvää kevättä sinnekin:)

   Poista
 2. Ihana postaus! Mukava lukea ja saada tietoon tälläisiä asioita hyvässä hengessä vaikkei itselläni vielä lasta olekkaan sattunut ilmaantumaan. :) Onpahan ennakkoon tietoa jos joskus se oma ilmottaisi tulostaan! :) Mukava blogi muutenkin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että oot tykännyt blogista:) Vaikka nykyisin onkin hiljaisempaa kun ei ehdi niin paljon kirjoitella! Ja hyvä jos tuntuu että jutuista vois olla tulevaisuudessa apua! Itse ainakin olin vähän pihalla kaikesta vaikka kovasti yritinkin etsiä kaikkialta tietoa:D

   Poista
 3. Moi! Kiinnostava lukea tätä postausta, kun meillä on nyt kolmen viikon ikäinen veuva. Paljon huomaan samaa ennakkokäsityksissä ja todellisuudessa. Esimerkiksi harsoja todellakin tarvitaan paljon, varsinkin kun niitä on meillä käytetty vaippoinakin (valkoiset peppuharsoja ja kuviolliset muuhun tarkoitukseen). Me löydettin kans kivoja ja ihanan pehmeitä kestopesulappuja, jotka pestään päivittäin pesupussissa. Pyykkikone laulaa!

  Vaatteet on jännä juttu: meillä 50-senttisiä käytettiin vain viikko, kun lapsi on pidemmänpuoleinen. Onneks niitä ei siis ollut yhtään enempää. Mutta kun otettiin 56-senttiset esiin, osa oli liian pieniä heti kättelyssä. Tästä viisastuneina ladattiin hoitopöytään jo valmiiksi 62-senttiset, joista osa käy jo ihan hyvin. Meilläkään vauva ei pahemmin valita pään yli vedettävistä bodyista. Terälliset housut ovat täällä olleet hyviä, mutta kiitos hyvistä sukkavinkeistä!

  Vauvantahtisuus ja perhepeti ovat täälläkin ihan must. Tuota kissa-asiaa mietin: meillä ei voisi missään nimessä ottaa kissoja yöksi perhepetiin, koska toinen kissoista tulee päälle nukkumaan ja kohtelee vauvaakin tosi tuttavallisesti. Onko teidän kissat ennemmin jalkopäässä nukkujia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, onnea pikku murusta=) Joo se on hassua miten mielikuvat eroaa todellisuudesta! Tänään viimeksi mietittiin et eipä oltu osattu tajuta miten voimakkaasti vauvan oma persoona näkyy jo näin pienenä! Sitä oli kuvitellut että se on sellanen pieni pötkylä joka syö ja nukkuu ja vähän puuhastee jotain, mutta näköjään puolivuotias onkin jo tosi aktiivinen tapaus. Aina ne mielikuvat menee siis mönkään ja jatkuvasti saa oppia uutta:D

   Mistä löysitte niitä pesulappuja? Mä törmäsin stockalla joskus joihinkin ralph laurenin kestopesulappuihin mut ne jäi sit kuitenkin sillä erää kauppaan:D

   Meitä huoletti myös kissojen sängyssä nukkuminen ennen L:n syntymää. Toinen nukkuu aina mahan päällä tai jaloissa ja toinen tyynyn vieressä ja valtaa vaikka tyynynkin itselleen jos innostuu. Huomattiin kuitenkin että ne pysyi vauvasta etäällä eikä osoittaneet mitään merkkejä et tahtoisivat tulla sen päälle nukkumaan. Lisäksi L nukkui aina meidän välissä eikä kumpikaan kissoista tuu koskaan väliin nukkumaan, kai ne vaistoaa et siinä saattaa jäädä liiskaksi:D Tietty sitä nukuttiin ainakin eka kuukausi silleen "toinen silmä raollaan" et hätkähti hereille pienistäkin liikkeistä. Kun L siirtyi omaan sänkyyn tuli huoli uudestaan et mitäs jos ne päättää mennä sinne unikaveriksi, se sänky kun sattui niitä kiinnostamaan kovasti. Ompelin sellasen vetskareilla avattavan verkon siihen ettei kissat pääsis hyppäämään sänkyyn. Nykyään kyllä ihan pystytään jo luottamaan ettei ne L:n sänkyyn mene vaikka verkko on otettukin pois. Ja nykyään L on jo niin vahvakin et pystyy kyllä niitä hätistelemään ja kääntymään poiskin! Tietty aina vahditaan tarkkaan jos vaikka päivisinkin katit sitä lähestyy.

   Varmaan jos katit olis alussa tulleet tuttavallisemmin ja änkeneet siihen meidän väliin nukkumaan niin sit olis pitänyt järjestellä kisujen nukkumiset toisella tapaa. Mut hyvä näin koska varsinkin kun toi toinen kissa on sellanen herkkis että ottaa helposti itteensä niin en ees haluu ajatella kuinka hulluksi se olis heittäytynyt jos se olis ajettu sängystä pois:D

   Poista
  2. Meille tuli selväksi tuo persoona jo synnärillä, kun oltiin etukäteen mietitty aika särmikästä nimeä, mutta tyyppi olikin aika lunkki ja on ollutkin siitä asti. Meni sitten nimi vaihtoon... Oi, puolivuotiaat vauvat ovat ihania! On hauska odottaa, että vauva jaksaa olla pitempiä aikoja virkeänä ja seurustella <3

   Pesulappuja saa monista nettikaupoista, esim. http://www.myllymuksut.com/maijat-pesulappu-p-271.html. Me tosin löydettiin jonkun paikallisen käsityöihmisen itse tekemiä, uusia ja laadukkaita lappuja kirppikseltä. Lisäksi vaimo aikoo tehdä niitä itse vähän lisää samalla kun tehtailee kestovaippojen imuja.

   Teidän kissajärjestely kuulostaa hyvältä! Meillä tämä tuttavallinen kissa aina ennen nukkui meidän välissä eli siinä, missä vauva nyt. Päivisin se saa tulla vauvan selkäpuolelle viereen nukkumaan ja kehräämään (äiidn ja vauvan väliin ei ole asiaa). Pinnikseen hankittiin käytettynä sellainen "verkkoluukku". Aika häkiltähän tuo kapistus näytää, eikä vauva ole siellä vielä nukkunut kuin pari kertaa. Siirtyminen sinne kuitenkin on edessä sitten kun möyriminen alkaa.

   Poista
  3. Mä en sillon onnistunut alkuunkaan törmäämään noihin pesulappuihin:D No nykyään ei kyllä tuu otettua oikein muuta kuin silmät pumpulilla ja muuten aamupesut tehdään hanan alla tai sit suihkussa tai kylvyssä. Mut ehkä jos joskus toinen vauva saadaan niin onnistun noita lappuja hankkimaan!

   Joo tää puoli vuotta tuntuis olevan aika mukava ikä, taitoja on jo niin paljon ja päivä menee kivasti vauvan kanssa puuhastellessa kun ei se nuku enää niin paljon. Tai no eihän se oikein missään vaiheessa paljon nukkunut, mut nykyään enää parit n. puolen tunnin unet:D

   Poista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

Blog Design by Get Polished