keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Neuvola ja perhevalmennus

Tuntuu että se oli ihan äsken kun kirjoitin että 80 päivää jäljellä ja eilen päivien määrä oli vähentynyt 60:een! Noi 20 päivää meni siis aivan supernopeesti. Ja nyt olis enää kolme sellasta pätkää jäljellä! Että ohhoh. No ei haittaa, kärsimättömissä tunnelmissa täällä jo tammikuuta odotellaan:)

En olekaan vielä ehtinyt kirjoitella viime torstain perheneuvolakäynnistä tai maanantain neuvolasta. Perhevalmennus oli nyt vikaa kertaa ja aiheena oli tietenkin synnytys. A oli aika kauhuissaan kun sai kuulla että siellä katsotaan synnytysvideo. Mä puolestaan ajattelin ettei se voi olla mitään niin hirveetä kuin se mitä mä katsoin netistä. Ja eihän se ollutkaan, edes A ei mennyt paniikkiin tai huonovointiseksi:D Video katsottiin heti aluksi ja se oli varsin kesy versio synnytyksestä. Siinä seurattiin yhden pariskunnan synnytystä ja kuunneltiin mitä niillä oli siitä sanottavana. Mitään kamalaa kirkumista, verta ja suolenpätkiä ei todellakaan näkynyt ruudussa, vaan nainen vaikutti tosi rauhallisesta ja peräti naurahteli siinä vaiheessa kun avautumisvaihe oli ohi ja odoteltiin ponnistusvaiheen alkua. Videon jälkeen sai esittää kysymyksiä ja mulla oli mielessä vain yksi (jota en kylläkään esittänyt): miksi niitten kätilöitten pitää aina nostaa se vastasyntynyt näytille siten että äidille esitellään sen peppua? C´mon, mua ainakin kiinnostais sen naama eikä hanuri! Oon ihmetellyt tätä jo kun ollaan katseltu Erilaisia ja Toisenlaisia äitejä. Aina ensimmäinen näköhavainto vanhemmille vauvasta on sen takapuoli. Suurinosa niistä kuitenkin tietää sen sukupuolenkin valmiiksi. Ja vaikka se meitä kiinnostaakin, erityisesti kun ei sitä tiedetä, niin kyllä se etupuoli ja yläpää olis kivempi nähdä ensin..

No sen jälkeen käytiin läpi kivunlievitystä, ensin lääkkeettömiä ja sitten lääkkellisiä. Vinkkejä tuli myös miten kotona voi lievittää kipua. Tietysti käytiin myös läpi milloin sairaalaan soitetaan ja lähdetään synnyttämään. Oikeastaan mä oon lukenut näistä kaikista jo niin paljon etukäteen ettei tolla valmennuskerralla paljoa uutta asiaa tullut. Lähinnä se että avautumisvaiheen jälkeen voi kestää tuntikin ennen kuin ponnistusvaihe alkaa ja siinä sitä sitten vaan odotellaan! Siinä kohtaa saa vähän kerätä energiaa. Kivunlievityksestäkin oon lukenut jo sellaisen HUS:in tietopaketin jossa esiteltiin kaikki puudutukset ja pillerit sekä niiden edut ja haittavaikutukset. Mutta A kyllä sanoi että sille tuli synnytyksestä rauhallisempi fiilis ja sille siinä tuli ehkä vähän enemmänkin uutta koska se ei ole niin lukutoukkana ollut.

Neuvolassa maanantaina käytiin läpi A:n verensokeriarvot tältä kuukaudelta mitä se nyt on niitä mittaillut. Pari ylitystä on ollut mutta se ei kuulemma ole vielä kamalan vakavaa. Ei vaan pitäis paljoa lisää tulla niitä. Osa niistä johtui kyllä siitä että ollaan vähän kokeiltu millaisia vaikutuksia eri asioiden syömisellä tai juomisella on sokeriarvoihin ja ollaan kyllä opittukin mitä ei voi syödä. Toivottavasti jatko menee siis paremmin. Sitten jutusteltiin taas niinkuin aina ja A sai täyttää mielialakyselyn. Ei yllätyksiä tuloksessa: selvästi ei masennusta.

Taas otettiin tietysti sf-mitta ja tällä kertaa se ei huidellutkaan enää yläkäyrällä vaan oli tullut vähän alaspäin! Ehkä meille ei tulekaan jättivauvaa! Edelleen oltiin keskiviivan yläpuolella, joka kuulemma edustaa 3.5 kg painavan vauvan käyrää. Hoitaja myös totesi vatsaa tunnustellessaan että vauva on kääntynyt pää alaspäin! Näillä viikoilla se yleensä tapahtuukin mutta jotenkin tuntuu jännältä että se siellä valmistautuu syntymään jo. Tällä kertaa saatiin kaikki loput neuvola-ajatkin joten kyllähän sekin saa syntymän tuntumaan aika läheiseltä tapahtumalta. Seuraava neuvola on sitäpaitsi vasta ens vuoden puolella! Siinä välissä ehtii olla neuvolalääkäri 23.12. ja sillon taas ultrataan. Kuulemma ne laitteet ja lääkärin kokemus on vähän sellaset että sukupuolta tuskin saadaan tietää kuitenkaan. Mutta eipä siinä sitten enää oo kuin kuukausi jäljellä! Saatiin myös numero mistä varataan käynti kättärille ja sekin on nyt varattu kolmen viikon päähän. Jännittää. Lisäksi hoitaja laittoi meille influenssarokotteet vaikka oltiin just siinä odotustilassa puhuttu että ihan turhia:D Mutta kuulemma koska vauva syntyy influenssa-aikaan niin sillä voidaan estää riskiä ettei me sairastuta sillon ja tartuteta vauvaa. Joten päädyttiin nyt sitten ottamaan ne rokotukset, näkee sitten säilyykö viruskanta samana vai ehtiikö se muuntua. Mä oon kerran ton rokotuksen ottanut ja samana vuonna sain influenssan kuitenkin joten sillon se ei suojannut...

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Blog Design by Get Polished