lauantai 26. heinäkuuta 2014

Mama´s Little Peach

Tänään pärähti käyntiin 15. viikko! Huikeeta! Ajattelin sen kunniaksi vähän kirjoitella raskaussovelluksista, joista ollaan vauvan kehitystä seurattu. Heti ekan inssin jälkeen alkoi nimittäin välittömästi kovasti kiinnostaa mitä kohdussa tapahtuu ja miten alkion matka vauvaksi kulkee. Makoiltiin sitten jonkin aikaa sen inssin jälkeen ja etsin tietoa minkä kerkesin. Havahduin myös hakemaan iPadille sovelluksia, jotka matkan vaiheista kertovat. Kahlasin tietysti läpi myös kirjoja; kuten lääkiksen kurssikirjan Naistentaudit ja synnytykset (joskin se keskittyi enemmän "mikä voi mennä vikaan"-osastolle, ei yhtään hyvä tällaselle stressaajalle, kun tajuaa kuinka monta miljoonaa asiaa voi mennä raskauden aikana vikaan), ja Syntyy uusi ihminen (alkuviikoista kerrotaan ihan kivasti ja kuvissa on aivan loistavasti esitetty siittiön matka, hedelmöittyminen jne, mutta ensimmäisten viikkojen jälkeen tietoanti jää aika heikoksi). Tietysti jos ei ole asiat lukiosta enää muistissa, kannattaa avata ihmisen biologia, koska siinä on myös hyvin tietoa. Paikoitellen laajemminkin kuin muissa kirjoissa, joissa saatetaan lähestyä raskauden alkuvaiheita "kukat ja mehiläiset"-tyylisesti.. Tai ehkä kaikkia ei jaksa niin hillittömästi edes kiinnostaa nää asiat, mutta itse olen sen luonteinen, että pakko aina saada tietää kaikesta kaikki:D A saa sitten kuunnella loputtomiin mun juttuja kun kokoajan on tullut luettua uutta.. Mutta eipähän sen tarvitse itse etsiä mitään tietoa, toimii meillä hyvin!

Nyt niihin sovelluksiin siis. Mulla on 3 käytössä, enkä oikein ole törmännyt muihin (saa vinkata jos tiedossa hyviä). Ensinnäkin on Pampersin Hello Baby, joka on aika suppea. Kerran viikossa seuraavan viikon tapahtumien esittelyteksti ja ehkä vähän kömpelön näköiset sikiön kasvukuvat. Siinä olisi mahdollisuus tallentaa omaa puhetta ja kuunnella miltä se vauvalle mahassa kuulostaa, mutta jostain syystä meillä sovellus kaatuu aina kun yrittää. Toisena meillä on Vau.fi sovellus, siinä on siis käytännössä samat kuvat ja tekstit, kuin siinä neuvolasta saatavassa kirjasessa tai nettisivullakin. Sovelluksessa tulee kuitenkin päivittäin muutaman lauseen juttu, välillä ne on ihan hauskoja "Alkio on nyt 1 cm pituinen. Jalat alkavat kehittyä" (päivä 53), mutta ainakin nykyisillä viikoilla paikoitellen aika turhanpäiväsiä, kuten "Käykö puolisosi kanssasi neuvolassa? Hän on tietenkin tervetullut mukaan ja käynnit ovat hänellekin hyödyllisiä." (päivä 93).

Ehkä ärsyttävin piirre tuossa Vau.fi sovelluksessa oli positiivisen testin jälkeisten viikkojen tekstit isälle, jatkuvasti vellotaan saman aiheen ympärillä "raskauden sulattelun vaikeus" ja "kuinka järjestää omaa aikaa". Jälkimmäisen voi tehdä kuulemma vaikka lukittautumalla lukemaan Mustanaamioita! Sietämättömän heteronormatiivisia juttuja tossa sovelluksessa muutenkin. Siis nyt menee vähän aiheesta ohi, mutta mua niin raivostuttaa tollanen miesten pitäminen ikuisina pikkupoikina! Pitää saada omaa aikaa sarjiksien parissa ja pleikkaa pelaamalla (naisen omasta ajasta ei tietenkään puhuta, koska siksi lasketaan kotityöt) ja mies tarvitsee oman huoneen, nk. miesluolan, man-caven! Naisen oma tilahan on tietenkin keittiö. Mies sitten pakenee nalkuttavaa "äitiä" (=vaimoa) huoneeseensa omaan rauhaan. Ja kutsuu vähän muitakin "poikia" sinne pelailemaan. ARGH. Onneksi meillä on molemmilla isät, jotka ovat osallistuneet kodinhoitoon eli ei ole tarvinnut tuollaista sietää. Mutta joo, en siis jaksa sitä, että miehet voi ottaa omaa aikaa pelaamalla pöytään "pojat on aina poikia"-kortin. Ja miksi niin monet naiset menee siihen mukaan ja sietää tuollaista?! Haluaisin vielä vaahdota sen verran, että maailma olis niin paljon parempi paikka jos koulun pakollisiin opintoihin kuuluisi edes yksi kurssi sukupuolentutkimusta. Siinähän ei ole kyse pelkästään naistutkimuksesta, vaan käsitellään yhtä lailla sitä, millaisia vaatimuksia maailma luo miehelle ja missä asioissa mies on epätasa-arvoisessa asemassa naiseen nähden. Hyödyllistä siis kaikin puolin; esim. naiselle sama palkka kuin miehelle samasta työstä, ja irtautuminen kodinhengettären roolista, koska ei, naisella ei todellakaan ole geeniä joka antaisi paremmat valmiudet siivoamiseen. Ja miehille tiukan miehen mallin murtuminen, jotta murheistaan voi puhua ja itkeä, liikkumatilaa ulkonäköpaineisiin ja paremmat oikeudet vanhemmuuteen. Sitten takaisin aiheeseen.

Eniten tykkään Pregnancy+ -sovelluksesta, se on englanninkielinen ja 3kk jälkeen muuttuu maksulliseksi (huikee 3,5e), mutta ehdottomasti laajin ja monikäyttöisin näistä kolmesta. Se myös pitää sisällään muutamia muita sovellustyyppejä, ettei tarvitse niitä erillisinä (esim. supistusten välin laskuri tai lasketun ajan laskuri).

Aloitussivu
Viikottain on pitkä teksti seuraavan viikon kehityksestä, äidin voinnista ja myös infoa partnerille sekä monikkoraskauksille. Päivittäin vaihtuu lyhyet tekstit, joissa on kaikennäköistä hyödyllistä, esim tänään kerrotaan laajasti istukasta, mutta välillä vähän tarpeettomampaakin asiaa. Lisäksi päivittäin tulee uusi blogiteksti, joka on käytännön tietoa raskauteen liittyen. Blogitekstit ei siis kulje käsikädessä omien viikkojen kanssa, mutta harvoinpa siellä hyödyttömiä kirjotuksia on ollut, vaikka asia koskisikin jo tulevien viikkojen juttuja. Ja sattumoisin samalla kun meillä siirryttiin toiselle kolmannekselle oli teksti "mitä odottaa toiselta kolmannekselta". Blogin yhteydessä voi myös jättää ja lukea toisten käyttäjien kommentteja. Sielläkin ihan hyödyllisiä kokemuksia ihmisillä.

Viikoittain vaihtuu vauvakuvat, ultrakuvat ja 3D-kuvat. Lisäksi kuukausittain vaihtuvat kuvat mahan kasvusta ja on myös mahdollista ladata sovellukseen omatkin mahakuvat niin on helppo vertailla kasvua.


Viikoittain voi hauskalla tavalla seurata sikiön koon kasvua, painon ja pituuden yhteydessä on kerrottu mitä marjaa/hedelmää/vihannesta koko milloinkin vastaa. Tällä viikolla pituus on 8.7cm (päästä peppuun), vastaa siis persikkaa! Me ollaankin otettu noista hedelmistä aina viikkottaisia lempinimiä bebelle, millon siellä on maman pikku-mustikka ja millon äidin rakas rypäle:DLisäksi sovelluksessa on nimilistoja (ei Suomen nimiä kylläkään, mutta muuten isompien maiden nimiä) ja voi tehdä omistakin suosikkinimistä listoja (niihin voi siis lisätä ne suomen tai ruotsinkieliset suosikkinimensä), tietoa mitä pakata sairaalakassiin ja ostoslistat mitä vauvalle tarvitsee hankkia. Kalenteri neuvolakäynneistä, synnytyssuunnitelma (ja avustavia kysymyksiä, joita kannattaa miettiä sitä laatiessa), painonnousun seuranta ja opas mitä syödä ja miten liikkua + muuta mukavaa. Olen tosiaan ihan koukuttunut katselemaan sovellusta päivittäin ja muutkin on siitä tykänneet ihailla mm. vauvakuvia. Eli sellaiset olis suositukset kiinnostuneille! Hyvää viikonloppua:)

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Blog Design by Get Polished